Lufa řezaná – 10 cm

Ekologická alternativa drátěnky, ušetří mnoho jednorázových houbiček a je kompostovastelná.

Lufa (neboli tivuk či tournef) je vzhledově velmi podnobná cuketě. Pěstuje se Asii v Africe jižní Americe ale také ji vypšstujete i u nás. Ideální je skleník či fóliovník, ale v teplejších oblastech bude růst a plodit i venku. Ideální může být stanoviště u jižně orientované zdi. Na terase, nebo balkúonu, se jí klidně může dařit v prostorné nádobě na jižní či jihovýchodní straně balkónu. Pokud se roslince daří, může na ní dozrát až 20 plodů.

Lufa při použití na tělo:

Po použití stačí žínku důkladně vymáchat a nechat na suchém místě. Snáší i vysoké teploty, takže ji můžete klidně jednou za čas vyvařit.

Masáž žínkou z lufy je procedura, kterou se omlazovala prý i samotná Kleopatra. V Kolumbii prý používají lufu také pro jemné masáže bříška maminek po porodu, aby se celý vnitřek bříška usadil na svoje místo. Je také ideálním doplňkem při saunování. Suchá žínka z lufy je pevná a tvrdá, ale po namočení okamžitě nasaje vodu jako houba a příjemně změkne.

Účinky masáže žínkou z lufy:

– Prokrvuje pokožku, která se tak lépe regeneruje
– Působí jako jemný peeling, pokožka je hladká a jemná
– Odstraňuje odumřelé kožní buňky a uvolňuje ucpané mazové žlázy.
– Je jednou z nejúčinnějších prevencí a pomocí při celulitidě
– Pomáhá při revmatismu, neboť prokrvuje tkáně i v okolí kloubů
– Přináší úlevu namoženým a unaveným svalům
– Stimuluje krevní oběh a tak celkově osvěžuje a povzbuzuje unavený organismus.
– Žínce z lufy nevadí kombinace s mýdlem, sprch. ovým gelem, ani sprchovým či koupelovým olejem. Před masáží ji také můžete pokapat vonnou silicí, například z uklidňující levandule, nebo naopak povzbuzující rozmarýny, borovice, zázvoru.

Lufa v kuchyni:

Plody lufy jsou také jedlé, chutné a křehké. Ovšem pouze mladé, pokud je sklidíte do týdne či dvou po opylení květů. Později již jejich vláknina sílí.

Mladá lufa je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje i bílkoviny a oleje. Je nízkokalorická a velmi lehce stravitelná.

Hodí se do salátů, podobně jako salátová okurka.
Je výtečná do leča, dušených i smažených zeleninových směsí.
Můžete ji zapékat podobně jako lilek.
Plody lze zpracovat a nakládat stejně, jako mladé okurky nakládačky.

Hmotnost -
Rozměry -
Zvolte kusy

1 ks

Přejít nahoru