Badyán s vůní podobnou anýzu, a také pro krásný hvězdicový tvar, používají lidé na ozdobu a do vonných směsí. Jinak je to ale málo využívané koření, což je škoda. Má nejen krásnou vůni, ale také léčivé účinky.
V asijské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek nebo marinád k dušenému masu. Umí zvýraznit sladkou chuť pórku, dýně a kořenové zeleniny. V Řecku ho využívají v alkoholickém nápoji ouzo.
Ze starých receptů vyplývá, že se badyán v Evropě používá spíše do ovocných sirupů a džemů. Mnohde doprovází dušenou rybu. Postupem času doplňuje skořici, ale také hřebíček, kdy jej nacházíme v nejrůznějších moučnících a dalších sladkých jídlech, jako je perník, jablečný koláč, švestková povidla. Ráda vzpomenu koření pěti vůní, které s obrovskou radostí používám do rýže. Zde, kromě badyánu, najdeme také fenykl, hřebíček, skořici a sečuánský pepř. Při použití badyánu je třeba být skromnější, pokud to s ním přeženeme, i maso pak zachutná, jako vyhlášený český perník.
Číňané s oblibou badyán přidávají k drůbežím či vepřovým pokrmům. Vietnamci pak pro změnu badyán využívají během přípravy jejich tradiční hovězí polévky pho. Doma pak určitě vyzkoušejte uchystat pečený pokrm z pórku a dýně, který doplníte kokosovým olejem, kurkumou, špetkou mletého badyánu. Následovně posypte parmezánem a chutná večeře je rázem na stole.
V některých zemích se žvýká po jídle jako digestiv na „utišení žaludku“ – opak aperitivu. Ve Slezsku se badyán dávají do kořeněných sladkých omáček k pečenému masu.
Čínská medicína využívá badyán jako lék při špatném trávení, bolesti žaludku i břicha. Celkově posiluje organismus, podporuje dobrý spánek a čaj z badyánu ulevuje od revmatismu.
Můžete ho použít vcelku, nadrcený nebo namletý. Když ho budete používat celý, tak ho na konci vaření vyndejte. Ale pozor, nedávejte ho moc – jídlo by bylo hořké!
Složení:
100% Badyán celý.
Původ:
Vietnam