Muškátovník vonný původně pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Historie tohoto koření se podobá historii hřebíčku. Tento neopadavý tropický strom může občas dorůstat až do výšky 15 m.
Koření se přidává hojně do masitých pokrmů, nádivky, pečeně, sekaná nebo drůbeží speciality, polévek, paštik, omáček, Též se používá do pečiva, bramborové kaše, bílé polévky, ragú. Využívá se i v lidovém léčitelství.
Používá jej více orientální, nežli evropské léčitelství. Muškátový oříšek pomáhá při bronchitidě, mírní projevy revmatismu a nadýmání. Může léčit akné, které je však více méně vnitřní záležitostí střeva, kdy stačí rozmíchat špetku oříšku ve vlažném mléce, nanést na pleť a nechat působit. Navozuje klidnější spánek. Olej z muškátového oříšku prospívá zaníceným dásním. Ve větším množství může způsobit ospalost, halucinace, euforii, v nadměrném množství i smrt. Užíváte-li však tohoto koření s mírou, žádný strach. Jeho chuť je vskutku aromatická, kdy stačí mnohdy jen malý ždibec na špičku nože, aby byla chuť v pokrmu patrná. Toto množství je pak více než bezpečné.
Vzhledem k tomu, že jeho vonné silice jsou citlivé na vysoké teploty, přidává se až do téměř hotových pokrmů.
Složení:
100% Muškátový oříšek mletý.
Původ:
Indonesie