Fazolky Mungo využívá hlavně čínská a indická kuchyně. V indické kuchyni se často pojí s kurkumou, koriandrem, kmínem a zázvorem, což působí příznivě na trávicí soustavu. Stejně jako ostatní luštěniny se před konzumací dobře omyjí a namočí přes noc. Než je budete vařit, znovu je propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte uvařit (necelou hodinu). Takto si můžete připravit polévku a řadu dalších pokrmů. V podobě klíčků se skvěle hodí na pečivo třeba s tvarohovým sýrem nebo do salátu. Pokud jsou fazole naklíčené, jsou zdravější než nenaklíčené. Proto by neměly projít tepelnou úpravou, aby se cenné látky neztratily.
Fazole mungo jsou dobré pro oči, vlasy, nehty, ale i játra. Mají nízký obsah kalorií a velké množství vlákniny. V tradiční čínské medicíně se fazolky mungo využívají pro terapeutické účely jako je detoxikace těla a snižují horkost. Vypadá to, že fazole mungo mají schopnost snižovat hladinu špatného cholesterolu. Postarají se o likvidaci volných radikálů, o poškozené cévy, čistí je a zvyšuje krevní oběh. Fazolky mungo pomáhají proti kardiovaskulárním chorobám a vysokému krevnímu tlaku.