Mandle jsou velmi oblíbenou pochoutkou mezi ořechy. Obsahují velké množství minerálů /hlavně fosforu, hořčíku a vápníku, stopových prvků a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Můžeme v nich najít velké množství vitamínu E a dalších antioxidantů.
Vitamin E je vlastně souhrnný název pro skupinu látek označovaných jako tokoferoly. Vyskytují se ve čtyřech formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější a tudíž nejvyužívanější je alfa-forma. Vitamin E má výrazné antioxidativní vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus. U aterosklerózy ji může pomáhat předcházet (zesílení stěn artérií vzhledem k nánosům tuků a minerálů).
Dále posiluje tímto účinkem rovněž imunitní systém. Vitamín E se používá jako doplněk léků pro léčení Parkinsonovy nemoci, ale vitamín sám o sobě tuto nemoc není schopen léčit. Vitamín E je užíván v této nemoci vzhledem k porušení nervových buněk, které mohou být vyvolány volnými radikály.
Složení:
100% mandle loupané.
Původ:
Španělsko