Mandle jsou velmi oblíbenou pochoutkou mezi ořechy. Obsahují velké množství minerálů /hlavně fosforu, hořčíku a vápníku, stopových prvků a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Můžeme v nich najít velké množství vitamínu E a dalších antioxidantů.
Vitamin E je vlastně souhrnný název pro skupinu látek označovaných jako tokoferoly. Vyskytují se ve čtyřech formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější a tudíž nejvyužívanější je alfa-forma. Vitamin E má výrazné antioxidativní vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus. U aterosklerózy ji může pomáhat předcházet (zesílení stěn artérií vzhledem k nánosům tuků a minerálů).
Dále posiluje tímto účinkem rovněž imunitní systém. Vitamín E se používá jako doplněk léků pro léčení Parkinsonovy nemoci, ale vitamín sám o sobě tuto nemoc není schopen léčit. Vitamín E je užíván v této nemoci vzhledem k porušení nervových buněk, které mohou být vyvolány volnými radikály.
Z mandlí se také získává mandlový olej. Obsahuje vitaminy A, E, minerály křemík, zinek, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, železo, chrom, fosfor, selen a lecitin. Dále kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou a kristovou, sacharózu a asparagin. Má jemnou oříškovou chuť a charakteristickou vůni (používá se v kuchyni). Patří k nejpoužívanějším olejům při aroma-terapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Je vhodný na suchou a podrážděnou pokožku.
Složení:
100% mandle BIO.
Původ:
Španělsko