Rýže – Arborio BIO

Není skladem

Rýže Arborio při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne. Po uvaření je lehce křupavá uvnitř a lepivá na povrchu, což je typické pro italská risotta, kaše a základy pro rýžové nákypy, případně se dá použít i na sushi. Na vaření počítejte tak s 15-25 minutami.

Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže (1 hrnek), odpovídající objem horké vody tedy 1,5 hrnku vody a popřípadě 1/2 lžičky soli.

Postup: rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nebojte se jí promnout mezi prsty. Kastrůlek nechte rozpálit, můžete přidat trochu rostlinného oleje a přidat propláchlou rýži, můžete nechat krátce opražit, ale je třeba míchat, aby se nepřipálila. Nakonec zalijte odpovídajícím množství vody a přiveďte rychle k varu. Po dosažení varu stlumte plotýnku na minimum, přikrijte pokličkou a nechte rýži dusit 15 min.

Nemíchejte, vydržte a trpělivě vyčkejte. Jakékoli zasahování do vnitřních záležitostí kastrůlku může způsobit méně načechranou, více ulepenou rýži.

Po 15 min dušení můžete nechat odpočinout dalších 5-10 minut, poté sejměte pokličku a promíchejte.

Ochucení: s ochucováním rýže je nejlepší začít před dušením a záleží na vaší fantazii.

Tady je pár tipů:

– na oleji/ghí v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
– k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
– v oleji/ghí nechte krátce rozvonět mletou papriku, nebo kari, nebo citronovou trávu.
– na oleji/ghí nejprve orestujte pokrájené houby, česnek a majoránku

Hmotnost 100 g
Přejít nahoru