Rýže Basmati získala svůj název podle své příjemné vůně. Basmati znamená v sanskrtu „voňavá“. Její zrno je krásně štíhlé a podlouhlé a po uvaření zústává dokonale sypké. Basmati bílá prochází mechanickým loupáním a obrušováním, a tak vyniká čistou bílou barvou. Perfektě se hodí k omáčkám, zeleninovým i masovým pokrmům, dodá zajímavost salátům, nezklame vás v rizotu ani pilafu. Na vaření počítejte tak s 18-28 minutami.
Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže (1 hrnek), odpovídající objem horké vody tedy 1,5 hrnku vody a popřípadě 1/2 lžičky soli.
Postup: rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nebojte se jí promnout mezi prsty. Kastrůlek nechte rozpálit, můžete přidat trochu rostlinného oleje a přidat propláchlou rýži, můžete nechat krátce opražit, ale je třeba míchat, aby se nepřipálila. Nakonec zalijte odpovídajícím množství vody a přiveďte rychle k varu. Po dosažení varu stlumte plotýnku na minimum, přikrijte pokličkou a nechte rýži dusit 18 min.
Nemíchejte, vydržte a trpělivě vyčkejte. Jakékoli zasahování do vnitřních záležitostí kastrůlku může způsobit méně načechranou, více ulepenou rýži.
Po 18 min dušení můžete nechat odpočinout dalších 5-10 minut, poté sejměte pokličku a promíchejte.
Ochucení: s ochucováním rýže je nejlepší začít před dušením a záleží na vaší fantazii.
Tady je pár tipů:
– na oleji/ghí v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
– k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
– v oleji/ghí nechte krátce rozvonět mletou papriku, nebo kari, nebo citronovou trávu.
– na oleji/ghí nejprve orestujte pokrájené houby, česnek a majoránku