Rýže – Jasmínová BIO

cena za 1g

Složení:
100 % Rýže jasmínová BIO.

Původ:
Pákistán/Kambodža
/

Dodavatel:
PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.

Rýže Jasmínová má nezaměnitelnou vůni, která během vaření provoní celou kuchyni. Jasmínovou vůni a chuť získává díky specifickému klimatu a půdě v oblasti Thajska a Kambodži, kde se pěstuje. Po uvaření je lehce lepivá a využijete ji na přípravu příloh, rizot a nákypů. Zkuste ji přidat jako přílohu ke směsi sezónní zeleniny a marinovaného tempehu. Nezapomeňte pokapat sojovou omáčkou a posypat spoustou pražených semínek. Na vaření počítejte tak s 18-28 minutami.

Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže (1 hrnek), odpovídající objem horké vody tedy 1,5 hrnku vody a popřípadě 1/2 lžičky soli.

Postup: rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nebojte se jí promnout mezi prsty. Kastrůlek nechte rozpálit, můžete přidat trochu rostlinného oleje a přidat propláchlou rýži, můžete nechat krátce opražit, ale je třeba míchat, aby se nepřipálila. Nakonec zalijte odpovídajícím množství vody a přiveďte rychle k varu. Po dosažení varu stlumte plotýnku na minimum, přikrijte pokličkou a nechte rýži dusit 18 min.

Nemíchejte, vydržte a trpělivě vyčkejte. Jakékoli zasahování do vnitřních záležitostí kastrůlku může způsobit méně načechranou, více ulepenou rýži.

Po 18 min dušení můžete nechat odpočinout dalších 5-10 minut, poté sejměte pokličku a promíchejte.

Ochucení: s ochucováním rýže je nejlepší začít před dušením a záleží na vaší fantazii.

Tady je pár tipů:

– na oleji/ghí v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
– k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
– v oleji/ghí nechte krátce rozvonět mletou papriku, nebo kari, nebo citronovou trávu.
– na oleji/ghí nejprve orestujte pokrájené houby, česnek a majoránku

Hmotnost 100 g
Přejít nahoru