Rýže kulatozrnná natural není loupaná ani leštěná. Díky tomu jsou v ní zachovány i důležité živiny, zejména vláknina, minerální látky, některé vitamíny a nenasycené mastné kyseliny. Má výraznou chuť po oříšcích a její pravidelná konzumace napomáhá čištění střev. Je doporučována při odlehčovacích dietách, při detoxikačních kúrách a napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Po uvaření je krásně křupavá, s výraznou chutí i vůní. K uvaření bude potřebovat delší dobu, počítejte tak s 45 – 55 minutami.
Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže (1 hrnek), odpovídající objem horké vody tedy 2 hrnky vody a popřípadě 1/2 lžičky soli.
Postup: rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nebojte se jí promnout mezi prsty. Hrnec nechte rozpálit, můžete přidat trochu rostlinného oleje a přidat propláchlou rýži, můžete nechat krátce opražit, ale pozor na připálení. Nakonec zalijte odpovídajícím množství vody a přiveďte rychle k varu. Po dosažení varu stlumte plotýnku na minimum, přikrijte pokličkou a nechte rýži dusit 45 min.
Nemíchejte, vydržte a trpělivě vyčkejte. Jakékoli zasahování do vnitřních záležitostí kastrůlku může způsobit méně načechranou, více ulepenou rýži.
Po 45 min dušení můžete nechat odpočinout. dalších 5-10 minut. Poté sejměte pokličku a promíchejte.
Ochucení: s ochucováním rýže je nejlepší začít před dušením a záleží na vaší fantazii.
Tady je pár tipů:
– na oleji/ghí v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
– k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
– v oleji/ghí nechte krátce rozvonět mletou papriku kari nebo citronovou trávu.
– na oleji/ghí nejprve orestujte pokrájené houby, česnek a majoránku
Složení:
100 % rýže dlouhozrnná natural BIO.
Původ:
Itálie