Kakaové boby jsou plody kakaovníku a jsou především známé pro spoustu zdraví prospěšných živin, které však zůstanou nejlépe zachovány při šetrném zpracování bez pražení.
Jsou na příklad dobrým zdrojem hořčíku, který podporuje nervovou soustavu, síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železa a manganu nezbytných pro krvetvorbu, chromu, který reguluje metabolismus cukrů, zinku podporujícího imunitní systém a mědi, jež podporuje krvetvorbu a imunitu. Díky vysokému obsahu antioxidantů má kakao jednu z nejvyšších ORAC hodnot.
Kakaové boby obsahují také tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Kakao obsahuje také vysoké množství ochranných antioxidačních flavonoidů, které ve studiích prokazují schopnost napomáhat terapii vysokého krevního tlaku a diabetu a které také podporují imunitní systém. Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu.
Kakaové boby můžeme jíst samotné pro rychlé dodání energie, zahnání hladu a podporu koncentrace. Můžeme jimi zdobit dezerty a přidávat je do kaší a jogurtu.