Ořechy – Vlašské

Vlašské ořechy s tvrdou skořápkou jsou plody ořešáku královského (Juglans regia). Nejsou jen obyčejným zpestřením jídelníčku, ale rovněž obsahují hodně léčivých látek. Zralé ořechy obsahují až 50 – 70 % tuků, hlavně velmi významné jsou nenasycené mastné kyseliny, a mají také vysoký obsah důležitých bílkovin. Nenasycené mastné kyseliny mají další velmi důležitý účinek v našem těle – pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktu.

Zralé ořechy jsou totiž významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů. Ze zralých ořechů můžeme lisováním získávat velmi kvalitní rostlinný olej, který je možno používat nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

Přejít nahoru