Vitamíny a vláknina obsažená ve švestkách je skvělou prevencí proti kolorektálnímu karcinomu, kardiovaskulárních poruch, rakoviny prsu, divertikulózy. Jídelníček s vyšším obsahem vlákniny také napomáhá snazší redukci váhy, navozuje dlouhodobější pocit sytosti. Mimo jiné i tím, že potraviny bohaté na vlákninu vykazují nižší glykemický index. Z vitamínů zde najdeme hlavně cenné C, vitamíny skupiny B, E, vitamín života, z minerálů pak draslík, vápník, železo, hořčík, zinek, jakožto i síru a bor. Za zmínku bude stát určitě i kvercetin, další z významných flavonoidů, který, stejně jako antokyany, vyniká silnými protinádorovými vlastnostmi. Jeho rozsáhlý pozitivní vliv na náš imunitní systém je naprosto jedinečný. Přidáním kvercetinu do našeho jídelníčku, můžeme rovněž úspěšně snížit krevní tlak, pozitivně ovlivnit inzulínovou rezistenci, ulevit při zánětu prostaty, dokonce i nespavosti. Kromě švestek kvercetin nacházíme také v cibuli (nejvíce jej obsahuje právě cibule červená), česneku, barevných ovocných slupkách, brokolici, kapustě, pohance, černém rybízu, zeleném a černém čaji.
– čistí střeva a pomáhají při zácpě.
– vyplavují přebytečnou, zadržovanou vodu.
– posilují srdce a imunitní systém.
– zvyšují odolnost vůči stresu.
– optimalizují látkovou přeměnu sacharidů a pomohou zhubnout.
– pomohou při nervózním neklidu.
– posilují ochranu buněčných membrán všech tělních buněk.